Dobra Praktyka Produkcyjna, czyli GMP to zbiór wyznaczonych procedur związanych z produkcją, które są nastawione na
higienę produkcji i możliwość zapobiegania tworzeniu produktów, które nie spełniają wymagań jakościowych.
Sposób przestrzegania takich reguł jest niezbędne w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, ale też kosmetycznym. W tego rodzaju sferach GMP zazwyczaj posiada charakter konieczny. Jest to zebranie przepisów, które definiują standard dla sposobów tworzenia, zagospodarowania przestrzeni, ale też kontroli odnoszących się do procesów: tworzenia, pakowania i magazynowania artykułów.
Admin: MollySVH
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com
W zakładach przetwórstwa żywności sprawą priorytetową jest świeżość artykułów żywnościowych oraz wyjście naprzeciw obowiązujących przepisów Unii Europejskiej które mówią o sposobie ich przechowywania.
Najważniejsze działanie GMP to zapewnienie tego co powtarzalne i jednorodności wyrobów poprzez ścisły nadzór nad procesem
produkcji, od początkowego etapu, a więc zaopatrywania w surowce, przez ich magazynowanie, produkcję,aż do chwili dystrybucji gotowych wyrobów.Z taką pomocą możemy eliminować momenty, w których jest prawdopodobieństwo zanieczyszczania produktu niepożądanymi substancjami.
Przestrzeganie tego typu standardów w zakładach produkcyjnych gwarantuje konsumentom najistotniejszy poziom komfortu i zapewnienie, że jakość produkowanych produktów jest naprawdę wysoka. Najistotniejsza zasadą GMP jest wykluczenie z procesu produkcji rozmaitych działań będących kwestią przypadku, a także gwarancja, że ten proces zacznie przebiegać bez zakłóceń, będzie spełniał wszelkie wymagania. Odpowiednia Praktyka Produkcyjna zakłada, aby wyznaczyć każdy element produkcji żywności, z kolei wszelkie środki były dostarczone we właściwej ilości, w odpowiednim miejscu i czasie. Muszą być także wykorzystane zgodnie z przeznaczeniem. Oznacza to, że trzeba opracować pisemne procedury i instrukcje dla całego procesu produkcji.