Owady potrafią dokonać naprawdę sporych zniszczeń w żywności, którą się przechowuje, dlatego też wykorzystuje się rozmaite
metody w celu ich wyeliminowania. Nawet jeśli wiąże się to z zastosowaniem rozmaitych środków chemicznych, to tego typu działania będą konieczne, aby nie dopuścić do dużych
strat materialnych. Przykładowo przy zbożach zabiegiem tego typu będzie fumigacja, zwana także potocznie gazowaniem.
Ma ona na celu wyeliminowanie najważniejszych szkodników które żerują na ziarnach, to znaczy wołka, trojszyka czy rozkruszka. Stosuje
się w tym celu parę różnych preparatów, jakie skutecznie niszczą owady, a jednocześnie ich zastosowanie nie ma wpływu na jakość zboża (fumigacja zboża z Ratmar). Jak wywnioskować można po potocznej nazwie, podczas fumigacji stosuje się formę gazową tych związków, przez co jej skuteczność będzie na wysokim
poziomie. Gaz bardzo dobrze penetruje najmniejsze nawet szczeliny i dociera między ziarna, w skuteczny sposób eliminując wszystkie żyjące stworzenia. A po przeprowadzeniu całego procesu starczy tylko dokładnie przewietrzyć, aby rozwiązać kompleksowo problem ze szkodnikami.
Aktualnie bardzo
często stosowanym preparatem jest fosforowodór. Jego ważną zaletą jest to, że bardzo łatwo się go stosuje. Fumigacja zboża musi przebiegać w zamkniętych szczelnie wnętrzach, więc dokładne ich przygotowanie jest jednym z najistotniejszych etapów tej operacji. Jakieś nieszczelnie miejsca nie tylko mogłyby obniżyć skuteczność procesu, ale również mogłyby stanowić niebezpieczeństwo dla ludzi z obsługi. Przy różnych obiektach wykorzystuje się różne typy uszczelnień, ich rodzaj ustalić się powinno z firmą, jaka będzie realizować takie zlecenie. Po dokładnym uszczelnieniu i zabezpieczeniu całego obiektu można przystąpić do samego procesu gazowania.
Kiedy dojdziesz do wniosku, że przydatne byłyby podobne treści na opublikowany temat, to kliknij tutaj oraz przeczytaj również pozostałe
wiadomości.
W tym celu w środku umieszcza się pojemniki z gazem i zaczyna jego emisję.