Z jakiego powodu owady stanowią tak duże niebezpieczeństwo dla magazynowanych zbóż, główne techniki ich eliminacji.

Owady potrafią dokonać naprawdę sporych zniszczeń w żywności, którą się przechowuje, dlatego też wykorzystuje się rozmaite metody w celu ich wyeliminowania. Nawet jeśli wiąże się to z zastosowaniem rozmaitych środków chemicznych, to tego typu działania będą konieczne, aby nie dopuścić do dużych strat materialnych. Przykładowo przy zbożach zabiegiem tego typu będzie fumigacja, zwana także potocznie gazowaniem.

Ma ona na celu wyeliminowanie najważniejszych szkodników które żerują na ziarnach, to znaczy wołka, trojszyka czy rozkruszka. Stosuje się w tym celu parę różnych preparatów, jakie skutecznie niszczą owady, a jednocześnie ich zastosowanie nie ma wpływu na jakość zboża (fumigacja zboża z Ratmar). Jak wywnioskować można po potocznej nazwie, podczas fumigacji stosuje się formę gazową tych związków, przez co jej skuteczność będzie na wysokim poziomie. Gaz bardzo dobrze penetruje najmniejsze nawet szczeliny i dociera między ziarna, w skuteczny sposób eliminując wszystkie żyjące stworzenia. A po przeprowadzeniu całego procesu starczy tylko dokładnie przewietrzyć, aby rozwiązać kompleksowo problem ze szkodnikami.

Aktualnie bardzo często stosowanym preparatem jest fosforowodór. Jego ważną zaletą jest to, że bardzo łatwo się go stosuje. Fumigacja zboża musi przebiegać w zamkniętych szczelnie wnętrzach, więc dokładne ich przygotowanie jest jednym z najistotniejszych etapów tej operacji. Jakieś nieszczelnie miejsca nie tylko mogłyby obniżyć skuteczność procesu, ale również mogłyby stanowić niebezpieczeństwo dla ludzi z obsługi. Przy różnych obiektach wykorzystuje się różne typy uszczelnień, ich rodzaj ustalić się powinno z firmą, jaka będzie realizować takie zlecenie. Po dokładnym uszczelnieniu i zabezpieczeniu całego obiektu można przystąpić do samego procesu gazowania.

Kiedy dojdziesz do wniosku, że przydatne byłyby podobne treści na opublikowany temat, to kliknij tutaj oraz przeczytaj również pozostałe wiadomości.

W tym celu w środku umieszcza się pojemniki z gazem i zaczyna jego emisję.


pole uprawne
Admin: Joao Bento
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com
W czasie całości procesu należy systematycznie sprawdzać stężenie gazu i w razie konieczności korygować jego poziom. Po określonym czasie należy wykonać proces odwietrzania, który polega na eliminacji całego gazu ze środka obiektu (Ratmar Zakład Usług D.D.D).
2023/05/10, 07:37:03
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.