Haccp czy scc - kontrola jakości

W ostatnim czasie ogromną wagę przywiązuje się do kontroli jakości w rozmaitych aspektach życia.
Wzrasta potrzeba takich kontroli. W efekcie produkty czy instytucje dostają rozmaite certyfikaty. Nadawane są one przez specjalnie do tego celu powstałe organy, takie jak na przykład organizacja o charakterze międzynarodowym ISO, zajmująca się szeroko pojmowaną normalizacją i zrzeszająca organizacje normalizacyjne, działające na terenie różnych państw. Ze sprawdzaniem jakości łączy się także pojęcie system zarządzania jakością, które w ostatnim czasie często się spotyka. Zarządzanie jakością jest zjawiskiem, występującym często w powiązaniu z takimi dziedzinami jak ochrona praca ochrona łódź środowiska, ekologia czy bezpieczeństwo żywności.

fabryka
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com/
Bezpieczeństwo w firmach
W rozmaitych firmach i organizacjach ogromnie ważne są kwestie bezpieczeństwa. Zwłaszcza istotne jest w przypadku organizacji, które zajmują się niebezpiecznymi czynności, a także mają do czynienia z towarami, niebezpiecznymi dla ludzi. W tej sytuacji przydatny jest tak zwany system SCC (więcej informacji). Dotyczy to szczególnie rozmaitych organizacji, gdzie największy nacisk położony jest na kwestie bezpieczeństwa. Ma to niebagatelne znaczenie dla ludzi pracujących w określonej organizacji oraz z tą organizacja związanych, gdyż dotyka kwestii ich bezpieczeństwa oraz problemu ewentualnych niebezpieczeństw. Oprócz wyszukiwania i nazywania tych niebezpieczeństw wyszukuje się także metody na ich zminimalizowanie.

Bezpieczeństwo produktów żywnościowych
Kolejnym terminem, z którym w ostatnim czasie można się nierzadko spotkać, jest bezpieczeństwo żywności. Jest to o tyle ważne, że bezpieczeństwo żywności występuje w postaci kierunku fakultetów na wyższych uczelniach. Przywiązuje się do niego tak ogromną wagę, gdyż dotyczy jedzenia, będącego jednym z czynników niezbędnych ludziom do przeżycia. Sprawdzanie jakości i przepisy związane z żywnością są niezwykle istotne. Pomagają uniknąć tragedii w postaci zatruć i chorób, których źródłem są produkty żywnościowe. Z tymi sprawami bliski związek ma tak zwany certyfikat HACCP (), zawierający przepisy dotyczące badania, kontroli i obchodzenia się z żywnością.
2023/04/03, 09:44:03
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.