Funkcja, jaką mają do spełnienia separatory tłuszczu w obiektach związanych z gastronomią.

Ścieki z obiektów takich jak: mleczarnie, serownie, lub przetwórnie ryb wymagają dodatkowej interwencji, nim dostaną się do odpływów kanalizacyjnych. Standardowa zmywarka bądź innego rodzaju maszyny używane w obiektach związanych z gastronomią okazują się albowiem niewystarczające. W związku z tym nieczystości te domagają się dodatkowej obróbki.


rury
Admin: Picturepest
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com
Takie zakłady produkcyjne, w których wytwarza się tłuszcz muszą być uposażone w specjalne separatory, dzięki jakim będzie unikać się osadzania tłuszczu w rurach, co ma szansę doprowadzić do zatyku przewodów. W przeszłości było to szkodliwe dla środowiska, ale i też dla ludzi, ponieważ bardzo często można było słyszeć o tym, iż nieczystości te szkodziły zdrowiu wielu ludzi. () Udostępnione w branży separatory tłuszczu spełniają wszystkie wymagania projektowe oraz dopuszczone pozostają przez prawo budowlane, poprzez co mają atesty pozwalające z nich korzystać. Należy tylko wybrać optymalny model separatora pod zastosowanie jakie ma posiadać, czyli stricte pod to, czym zajmuje się konkretny zakład przemysłowy. Będą między innymi tego typu modele, jakie idealnie nadadzą się do umieszczenia w pomieszczeniach które nie przemarzają, a są i te jakie powinno się zamontować na zewnątrz obiektu.

Jeśli masz ochotę dowiedzieć się więcej informacji na opisywany temat, to znajdziesz je na pewno po przejściu do wpisu (http://www.termas.pl/), gdzie są one bardzo szczegółowo opisane.

Rola, którą mają do zrealizowania separatory tłuszczu w budynkach związanych z gastronomią pozostaje w takim razie ogromna.


separator
Admin: Internet Archive Book Images
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com
W każdym takim separatorze (więcej na: separatory od Normbud) znajdują się specjalne oprogramowania, umożliwiające pomiar i skontrolowanie grubości warstw tłuszczu. Dzięki temu ścieki technologiczne będą oczyszczone, co ułatwi pracę oczyszczalniom biologicznym. To w efekcie stanie się przyczyną tego, że ścieki kanalizacyjne będą działać bez zarzutów. W związku z tym separatory przeznaczone są przede wszystkim do: jadalni komercyjnych, większych przedsiębiorstw gastronomicznych, kawiarni, bądź także do zakładów produkcyjnych powiązanych z przemysłem spożywczym. W skrócie, wymagane jest, aby zamieszczać je tam, gdzie konieczne jest oddzielanie tłuszczu, olejów pochodzenia roślinnego i olejów zwierzęcych od pozostałych ścieków. Na szczęście, coraz większą uwagę przykłada się do tego, by odpowiednie zakłady były uposażone w takie urządzenia jak separatory. Jest to ważne pod względem ekologicznym a także przełoży się także na zachowanie kondycji zdrowotnej u ludzi. Przedsiębiorcy z branży gastronomicznej muszą o tym pamiętać.
2023/09/01, 07:51:03
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.