Produkcja żywności powinna odbywać się w odpowiednich warunkach higienicznych. Każdy etap tej produkcji musi odbywać się zgodnie z zasadami higieny.
W zakładach , w których produkowana jest żywność przestrzeganie porządku na halach produkcyjnych, ale także wśród pracowników jest kwestią naprawdę ważną.
Zainteresował Cię ten artykuł? Zobacz i
sprawdź szybko, tu jest coś, co z pewnością także Ci się spodoba.
Żaden zakład, który produkuje lub przetwarza żywność nie może pozwolić sobie na łamanie zasad higieny. Wszystkie działania, które zmierzają do tego, aby hale , na których odbywa się produkcja były czyste to dobra praktyka higieniczna. Mająca miejsce dobra praktyka higieniczna obejmuje bardzo wiele czynności, które powinny tę czystość zagwarantować.
Admin: Qtea
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com
Do koniecznych czynności, które trzeba przeprowadzić zalicza się dezynfekowanie nie tylko hal , na których ma miejsce produkcja, ale również wszystkich
urządzeń , które stosowane są w czasie produkcji. W pojęciu tym zmieściła się także troska o zagwarantowanie pracownikom stojących na wysokim poziomie warunków socjalnych. Ze strony kierownictwa zakładów , w których produkowana jest żywność, którzy są zobowiązani do przestrzegania zasad dobrej praktyki higienicznej zalicza się także troskę o to, by zatrudnieni przy produkcji pracownicy posiadali aktualne badania o charakterze sanitarno - epidemiologicznym. Nad tym, czy zalecenia mające związek z dobrą praktyką higieniczną są przestrzegane czuwa FMEA. Wymieniona FMEA powinna sprawdzić, czy kolejne etapy produkcji mają przebieg zgodny z założeniami.
W każdym zakładzie produkcyjnym jest potrzeba przewozu rozmaitych surowców. Nieraz jest to zagmatwane, albowiem ładunek może być kruchy, ciekły, wyjątkowo malutki albo tak potężny, że nikt nie będzie dał rady go podnieść. Najważniejsze jest, żeby usprawniać zadania w przedsiębiorstwie w taki sposób, by produkcja była jak najbardziej wydajna.
Decydując się na dobrą praktykę higieniczną, właściciele przedsiębiorstw muszą dbać nie tylko o wygląd hal , na których odbywa się produkcja (zobacz
pillowplate) i badania o charakterze sanitarno - epidemiologicznym swoich
pracowników. Równie wiele czasu muszą oni poświęcić prowadzeniu kontroli nad stosowanymi w procesie produkcji urządzeniami , które mają charakter pomiarowy. Powinni zatroszczyć się także o to, aby ścieki i wszelkie odpady były usuwane zgodnie z obowiązującymi zasadami. Także otoczenie zakładu powinno być czyste i schludne.