Produkcja części maszyn, urządzeń i najróżniejszych elementów nawet jeśli się przestrzega rygorystyczne normy zawsze daje ryzyko, że coś się po prostu nie uda. Z tego też powodu niezbędna jest
kontrola, czy wszystko wykonane zostało jak należy i dany element jest dobry. W zależności od charakteru kontrolowanych rzeczy wykorzystuje się rozmaite techniki i metody. Przy produkcji seryjnej często bierze się parę wyrobów i oddaje do działu kontrolującego jakość, który je sprawdza.
Admin: Scott McLeod
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com
Jeśli przejdą pomyślnie próbę, to cała partia zostaje zwalniana do obrotu, niestety w wielu przypadkach takie badania (
nasz odsyłacz) wiążą się ze zniszczeniem próbek. Całkowicie inaczej badania są przeprowadzane w przypadku, gdy absolutnie nie można ingerować w badany element, ale niezbędne jest skontrolowanie jego stanu. Badania inwazyjne mogłyby spowodować zmianę jego parametrów, a z różnych powodów jest to niedopuszczalne. W takim przypadku zastosować można badania (
przejdź do strony) nieniszczące, pozwalające na dokładniejszą kontrolę konstrukcji lub elementu bez konieczności ingerowania w ich strukturę - zalety badań nieniszczących.
Admin: MollySVH
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com
W zakładach przetwórstwa żywności sprawą priorytetową jest świeżość artykułów żywnościowych oraz wyjście naprzeciw obowiązujących przepisów Unii Europejskiej które mówią o sposobie ich przechowywania.
Tego typu badania, jakie nie niszczą badanych elementów są coraz częściej używane zarówno w czasie produkcji, jak również podczas późniejszych kontroli w czasie eksploatacji. Ich ogromną zaletą jest to, że da się je wykonywać na każdej wytworzonej rzeczy, która opuszcza taśmę produkcyjną, lecz również podczas badań okresowych, dając przy tym znacznie większy poziom bezpieczeństwa. Jedną z popularniejszych metod nieinwazyjnych są badania magnetyczno proszkowe - więcej na temat badań magnetyczno-proszkowych.