Przewóz żywności jest jednym z najistotniejszych elementów łańcucha spożywczego ze względu na pełnioną rolę. Firmy spożywcze korzystają w głównej mierze z transportu drogowego przez wzgląd na jego mobilność a także
funkcjonalność. Z tej przyczyny warto zaprezentować rozwiązania stosowane dla poszczególnych rodzajów artykułów spożywczych oraz typy najczęściej występujących odmian przewozu.
Admin: U.S. Department of Agriculture
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com
Forma transportu powinna być właściwa do produktów, jakie mają być transportowane. Główne grupy obejmują artykuły pochodzenia zwierzęcego, tj.: drób, mięso, jajka, mleko albo artykuły mieszane, mieszczące składniki pochodzenia zwierzęcego oraz produkty pochodzenia roślinnego, takie jak: ziarna zbóż, mąka, syropy. Podgrupa podziału artykułów obejmuje produkty przemieszczane luzem, czy w opakowaniach jednostkowych ewentualnie zbiorczych. W zależności od grupy oraz podgrupy przemieszczanych produktów istnieją szczególne wymagania, jakie muszą być spełnione, ażeby zagwarantować bezpieczeństwo żywności w całym łańcuchu.Dosyć specyficzną formą przewozu jest transport mleka, gdzie przepisy określają, że w chwili trafienia do zakładu przeznaczenia temperatura mleka nie powinna przekraczać +10°C.
Ogromnie istotnym czynnikiem jest także podtrzymanie właściwej higieny cystern. Z kolei szczególnymi wymaganiami obwarowane bywają ładunki w cysternach substancji o znacznej gęstości to jest tłuszcze lub czekolada. W przypadku tego rodzaju artykułów najważniejsze są wymagania fabrykanta co do
temperatury przewozu oraz
zbiornik kwasoodporny - pod tym linkiem. Takie cysterny powinny być oznakowane w wyraźnie widoczny a także nieścieralny sposób. W przypadku towarów pochodzenia zwierzęcego w większości wypadków wykorzystywaną formą przewozu są izotermy jak też chłodnie.