Chłodziarki
Chłodnia
Admin: Bruce Guenter
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com

W jaki sposób nasze myślenie o przechowywaniu artykułów spożywczych zostało zmienione przez XX-wieczne wynalazki

Magazynowanie pożywienia, a zwłaszcza artykułów łatwo psujących się, zawsze było wielkim wyzwaniem dla ludzkości. U zarania dziejów musiano po prostu zjeść wszystko od razu, czyli zaraz po polowaniu, a ewentualnymi resztkami poczęstować hieny. Potem poznano konserwujące właściwości soli kamiennej, a w starych dworach szlacheckich cześć artykułów magazynowano w chłodnych piwniczkach bądź obkładano je lodem.
chłodnictwo
Admin: BillSmith_03303
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com

Chłodnictwo w praktyce

W dobie współczesnych zmian klimatycznych , a także różnorodnych rzeczy związanych z odkryciami naukowymi, przechowywaniem i transportowaniem idealnie działające chłodnictwo staje się coraz istotniejszą dziedziną technologii. Jest wyjątkowo ważne, aby wybrane przedmioty – owe jak dla przykładu żywność, leki , a także dopasowane substancje chemiczne – przebywały w doskonałych warunkach termicznych. Dzięki uzyskaniu odpowiednio niskich temperatur da się też przeprowadzać proces liofilizacji czy produkcji tzw. suchego lodu. Takie warunki zapewnić może jedynie wyjątkowo płynnie działająca automatyka chłodnicza.
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.