W jaki sposób nasze myślenie o przechowywaniu artykułów spożywczych zostało zmienione przez XX-wieczne wynalazki

Magazynowanie pożywienia, a zwłaszcza towarów łatwo psujących się, od stuleci było dużym wyzwaniem dla ludzkości. Na początku dziejów musiano najprościej w świecie pożreć wszystko natychmiast, czyli zaraz po polowaniu, a ewentualnymi pozostałościami uraczyć drapieżniki. Później poznano konserwujące właściwości soli kamiennej, a w starych dworach szlacheckich cześć towarów przechowywano w chłodnych piwniczkach bądź obkładano je lodem.

izolacje.gda.pl/pl/chlodnictwo-przemyslowe,15
Admin: Offutt Air Force Base
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com
Oczywiście istnieją także inne sposoby przedłużania trwałości pożywienia, a do nich z pewnością trzeba byłoby zaliczyć np. peklowanie, lecz w tym artykule skupmy się tylko na kwestii parodniowego lub nawet kilkunastogodzinnego składowania różnego rodzaju łatwo psujących się pokarmów.

Może zainteresują ciebie także

W jaki sposób należy składować leki? Jakie normy należy wypełnić, żeby wszystko było w jak najlepszym porządku?

magazyn
Admin: Texas State Library and Archives Commission
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com
Magazynowanie lekarstw to proces bardzo wymagający, bo skupiający się na zagwarantowaniu odpowiednich warunków składowania i rozprowadzania, wszystko po to, by zapewnić ochronę składowanych lekarstw. Zatem jaki powinien być magazyn na leki?


Wynalezienie chłodziarki oraz zamrażarki kompletnie odmieniło nasze życie. Po części mogliśmy stać się nieco bardziej leniwymi, ponieważ nie jesteśmy zmuszeni poświęcać wolnego czasu na pracochłonne obrabiane produktów spożywczych. Po powrocie z wielkich sprawunków w markecie, wystarczy wypakować wędliny czy sery pleśniowe z siatek, a później poukładać je na półkach chłodziarki. W ten sposób przyrządzanie posiłków staje się równie proste, bo wystarczy otworzyć drzwi tej chłodziarki i wyłożyć na stół wszystkie produkty potrzebne do obiadu.

Nie inaczej sprawa się przedstawia w przypadku sklepów, które również muszą priorytetowo zadbać o świeżość, a co za tym idzie, jakość oferowanych w sprzedaży wyrobów. Jednak w przypadku magazynowania łatwo psującej się żywności na masową skalę, należy również wziąć pod uwagę fakt, że rozmiary zamrażarek też muszą być odpowiednio wielkie. Doskonale wiedzą o tym właściciele potężnych sklepów z wyrobami masarskimi, którzy chcąc jeszcze bardziej powiększyć wybór towarów, są zmuszeni wpisywać w Google frazę komory chłodnicze Warszawa - sprawdź oferta - komory chłodnicze, żeby na obszarze miasta stołecznego znaleźć sprzedawcę takich urządzeń.

Można byłoby zaryzykować stwierdzenie, że wzrost popularności chłodziarek oraz zamrażarek w pewnym stopniu przyczynił się do poprawy stanu higieny. Jeszcze 50 lat temu na rynkach sprzedawano surowe mięso i to nawet w największy upał. Chociaż i dzisiaj można jeszcze spotkać takich sprzedawców, to jednakże większość łatwo psującej się żywności nabywamy w sklepach, gdzie takie produkty leżą na regałach długich chłodziarek. A fraza komory chłodnicze Warszawa robi karierę wśród przedsiębiorców, którzy pragną otworzyć w stolicy następną hurtownię z wyrobami masarskimi bądź mleczarskimi.
2022/08/04, 07:24:04
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.